Preskočiť na hlavný obsah

1. kolo GP a svetoví gumkáči

Tohtoročná séria Grand Prix odštartovala netradične až v posledný januárový víkend. Autormi prvej súťaže v sudoku boli Holanďania a na ich úlohy bolo zvedavých hneď 560 riešiteľov. Potešilo nás, že aj napriek slabej prezentácii bolo medzi nimi až 29 Slovákov, a to ešte kopa bývalých, aktuálnych a budúcich reprezentantov neriešila.

Prvé miesto si vylúštil Estónec Tiit Vunk, ktorému na zvládnutie príjemných 14 úloh stačila obligátna hodina (1:02:28). Aktuálny majster sveta, Japonec Kota Morinishi, za ním zaostal až o desať minút (1:12:36) a skončil tak druhý. Treba povedať, že celkom šťastne, pretože čínsky mladík Hu Yuxuan (1:11:39) sa o striebornú priečku pripravil sám 88-bodovou chybou, ktorá ho odsunula až na 32. miesto. Päť minút za Kotom skončila tretia Číňanka Tantan Dai (1:17:46) a až za ňou sme vo výsledkoch našli Kubu Ondrouška (1:19:29). 

Najlepšiu desiatku uzatváral Honza Zvěřina, ktorému zlepšilo náladu aspoň to, že o dve sekundy predbehol Prasannu z Indie. Zaujímavejšie však je, že hneď za touto dvojicou sa ako dvanásty umiestnil Pali Jaselský. Všetky úlohy zvládol vo výbornom čase (1:23:55) a lepší štart do sezóny si mohol predstaviť len ťažko.

Zahanbiť sa nedal ani ďalší z Gumkáčov Pišta Gašpár. Po vyriešení všetkých úloh síce zabudol stlačiť bonusové tlačidlo a pripravil sa tak o pár bodov, ale s devätnástou priečkou na svete a druhou na Slovensku bol mimoriadne spokojný. Na druhej strane, tretí Matúš Demiger nebol spokojný s ničím a okrem toho, že nestihol dve klasiky, urobil pri prepisovaní aj dve „šošonovky“ a bol rád, že sa vôbec zmestil do najlepšej päťdesiatky.

Za ním sa zoradili stálice ako Andrej Plaštiak, Ivka Ondrejková, či Marek Kasár, ktorým robil spoločnosť v prvej stovke ešte Ľuboš Hyžák. Medzi desiatku najlepších Slovákov sa ešte prebili Gabika Jaselská a Diana Škrhová s Jarom Grajciarom. Veríme, že tých by mohla Praha po kratšej či dlhšej reprezentačnej prestávke opäť zaujímať. Peknú porciu kvalifikačných bodov získali aj mladá Púchovčanka Bianka Húževková a tajomný Matej Vyparina, ktorý na regionálny turnaj ešte stále nezavítal. Katka Šimonovičová s Natálkou Chanovou sú zvyknuté aj na lepšie umiestnenia, takže ak sa budú chcieť na MS pozrieť ako členky A či B-tímu, budú musieť v ďalších turnajoch potvrdiť svoj štandard.

Možno ste si všimli, že jediným, koho sme z najlepšej slovenskej pätnástky nemenovali, je Peťo Hornák. Poprosil ma totiž, aby som ho v článku nespomínal, a tak som sa mu touto cestou rozhodol vyhovieť.

Medzi štrnástkou riešiteľov, ktorým sa tesne neušli kvalifikačné body sa tiež našli zaujímavé mená. Bývalý reprezentant v logických úlohách (dnes už skôr krížovkár) Miroslav Hájiček sa pri svojom premiérovom GP-čku vyšvihol na výborné 248. miesto a za Natálkou Chanovou zaostal iba o dva body. Potešili nás aj účastníci dávnej Ligy mladých, ktorí sa tiež nenechali zahanbiť a v pohode zvládli vylúštiť sudoku za viac než sto bodov.


Seriál WPF Grand Prix pokračuje už o dva týždne tureckou súťažou v hlavolamoch, koncom februára sa v sudoku predvedú estónski autori. Máte sa na čo tešiť!

Komentáre